top of page
https://www.liefdevastgelegd.nl

Ik ben zwanger

Allereerst van harte gefeliciteerd! Een baby op komst brengt veel vreugde met zich mee. Echter kun je ook verrast zijn of je zorgen maken over de toekomst. Wees in ieder geval welkom in onze praktijk! Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, mag je je aanmelden bij ons. Aangezien het begin van de zwangerschap de meest kwetsbare periode is en er veel vragen kunnen zijn, geven wij graag telefonisch al wat tips en adviezen voorafgaand aan de zogenaamde intake ofwel de eerste afspraak op de praktijk. Deze wordt rond de 8 weken ingepland. Na aanmelding via het contactformulier bellen wij je zo snel mogelijk op. Tijdens de eerste afspraak gaan we na of er bijzonderheden zijn in de medische geschiedenis van beide (toekomstige) ouders en geven we informatie over de echo’s. Daarnaast geven wij aanvullende informatie, passend bij de zwangerschapstermijn en ook is er alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

116.jpg
Zus en Zwanger -  websize-28.jpg
2019 LV - Geboorte Hannah - zwart-wit (200)_edited.jpg

 

Iedere dinsdag tussen 17:00 en 17:30 is er hartjesspreekuur op locatie Sliedrecht. Het hartjesspreekuur is een inloopspreekuur dat voor alle cliënten van de praktijk toegankelijk is zonder afspraak. Voor veel mensen zijn de eerste maanden van de zwangerschap erg spannend en het kan dan fijn zijn om even extra binnen te lopen en het hartje te horen. Natuurlijk is het ook mogelijk om even kennis te komen maken als we bijvoorbeeld enkel je kraambed begeleiden vanwege een medische indicatie of om even persoonlijk een vraag te stellen.

Hartjesspreekuur

Verloskundige zorg wordt in Nederland in de meeste gevallen volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Iedereen is welkom bij onze praktijk, ongeacht bij welke zorgverzekeraar je bent aangesloten.

Kosten

Nadat je je uitgerekende datum weet (na de termijnecho), kun je ook je verzekeraar op de hoogte brengen. In veel gevallen zal je dan een kraampakket ontvangen met materiaal dat nodig is tijdens en na de bevalling en de kraamperiode. Hierin zit onder andere een navelklemmetje, kraamverband, gaasjes en alcohol. Mocht je hier niet voor verzekerd zijn, kun je dit pakket ook kopen bij de drogist.

Bevallen

Krijg je voor de 37 weken weeën, breken je vliezen of heb je bloedverlies bel ons dan direct!

Als je vliezen ’s nachts breken (> 37 weken), het vruchtwater helder is en het hoofdje goed is ingedaald mag je afwachten en ons de volgende ochtend bellen. Soms krijg je namelijk nog niet direct weeën en kun je nog wat proberen te slapen. Mocht je je zorgen maken of je twijfelt, bel dan met het spoednummer, dit mag natuurlijk altijd. Breken je vliezen overdag, dan vinden wij het prettig dat je direct even contact opneemt.

 

Voor iedereen geldt: het spoednummer is 24 uur per dag bereikbaar, dus mocht je je zorgen maken, neem laagdrempelig contact met ons op!

  • Wat heb je allemaal nodig?
    Hieronder vind je een lijstje van de spullen die je minimaal nodig hebt. Een kraampakket (via zorgverzekeraar of drogist); Een matrasbeschermer; Een flesje desinfectant; Een digitale koortsthermometer; 12 hydrofiel doeken/6 hydrofiel washandjes; 2 mutsjes; 2 pakken luiers; 8 spuugdoekjes; 2 moltons voor het ledikantje/wiegje; 3 onderlakens voor het ledikantje/wiegje; 2 bovenlakentjes; 2 dekentjes; 2 kruiken met beschermhoes; 1 aankleedkussen; Een aantal kledingsetjes; Een babybadje met standaard of tummy tub; Baby wasgel; Vaseline; Eventueel borstcompressen.
  • Extra nodig bij een thuisbevalling
    2 emmers met een vuilniszak; Goede verlichting op de kamer, zo nodig een extra lamp of zaklamp; Een ondersteek; Bedverhogers (het bed moet minimaal 80 cm hoog zijn).
  • Waar wil je bevallen?
    In Nederland kun je kiezen voor een thuisbevalling of een zogenoemde poliklinische bevalling. Een poliklinische bevalling betekent dat je onder onze begeleiding een kamer in het ziekenhuis huurt waar je kunt bevallen. Wij adviseren te bevallen op de plek waar jij je het veiligste voelt. Voor sommigen is dit in het ziekenhuis, voor anderen in hun eigen vertrouwde omgeving thuis. Soms is er een indicatie waardoor je in het ziekenhuis moet bevallen, bijvoorbeeld wanneer je in een appartement op de derde verdieping zonder lift woont. We bespreken dit uitgebreid tijdens de zwangerschap, zodat jullie een advies krijgen op maat. Wij doen zowel in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht als in het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem bevallingen, jullie beslissen waar jullie je het prettigst voelen.
  • Voorlichtingsavonden
    Wij organiseren op regelmatige basis een voorlichtingsavond over de bevalling en deze is voor iedere client gratis toegankelijk. Op de website van beide ziekenhuizen in de regio vind je ook nog extra informatie over bevallen in het ziekenhuis. Kijk op www.asz.nl en www.rivas.nl/beatrixziekenhuis
  • Ziekenhuistas
    Wij adviseren vanaf 37 weken een ziekenhuistas klaar te zetten. Mochten er zich complicaties voordoen en we gaan naar het ziekenhuis, heb je alle spullen direct bij de hand. Denk hierbij aan toiletspullen voor jezelf, een pyjama, kleertjes voor de baby, een fototoestel met oplader, je verloskundige papieren, identiteitskaart/paspoort en je zorgverzekeringspasje.
  • Verschillende houdingen
    Naast de gewenste locatie van bevallen, is het ook belangrijk dat je nadenkt over baringshoudingen. Een houding, anders dan de horizontale houding (het bed), bevordert het bevalproces en kan complicaties voorkomen. Tijdens de zwangerschap zullen wij hier uitgebreid bij stilstaan en ook voorbeelden laten zien. Vervolgens kun je tijdens de zwangerschap al verschillende houdingen uitproberen om te kijken wat jullie prettig vinden. Ook hebben wij altijd een baarkruk in de auto staan. Dit is een soort stoel waarop je kunt bevallen. Door een verticale houding (je zit rechtop) is de ruimte in je bekken het grootst en dit zal de geboorte van de baby bevorderen. Daarnaast helpt de zwaartekracht ook een handje mee en vinden veel vrouwen het persen gemakkelijker en minder pijnlijk dan op bed. Mochten jullie nieuwsgierig zijn geworden naar meer mogelijkheden, neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje op www.deverloskundige.nl. Hier vind je een folder over verschillende baringshoudingen. Er zijn talloze mogelijkheden!
  • Bevallen in bad
    Bevallen in water kent veel voordelen. Water heeft een ontspannende werking waardoor er hormonen vrijkomen die een gunstig effect hebben op het bevalproces. Daarnaast ben je vrij om je in verschillende houdingen te verplaatsen en bovendien zorgt het warme water er ook voor dat de huid en weefsels soepeler worden. Dit geeft weer een kleinere kans op inscheuren of op een knip. Ook voor jullie kindje is de overgang minder groot, je ziet vaak dat kindjes heel alert en ontspannen zijn na de geboorte. Baby’s hebben het niet benauwd in het water, ze kunnen na de geboorte ongeveer 1-1,5 minuut onder water blijven (mits ze in goede conditie worden geboren, wij controleren dit). Ze krijgen namelijk nog zuurstof via de placenta. Ook de nageboorte/placenta kan plaatsvinden in bad. Een bad bevalling vergt wat voorbereiding, een gewoon ligbad is namelijk voor de bevalling vaak te smal. Wij hebben als praktijk drie bevalbaden die we gratis uitlenen. Er hoeft enkel nog een bevallingspakket aangeschaft te worden via deze link www.bevallingsbaden.nl/zusenzwanger. Nog wat praktische tips Het is handig om een thermometer in het bad te leggen, een gemiddelde temperatuur tussen 36-37 graden is ideaal voor zowel jou als je kindje. Het bevallingspakket bevat een thermometer. Een goede voorbereiding is belangrijk, het kan 2 uur duren om het bad te vullen. Het bad moet op een plek staan waar voldoende ruimte is, daarnaast moet er een bed in de buurt staan. Het is verstandig om tijdens de zwangerschap al te kijken naar een praktische plek en het vullen al eens te proberen. Hierdoor kom je tijdens de bevalling niet voor verrassingen te staan. Wij geven jullie graag meer informatie indien gewenst!
  • Geboorteplan
    Elke bevalling is uniek. Juist daarom vinden wij het erg belangrijk dat de bevalling zoveel mogelijk verloopt naar jullie wensen. Daarnaast is het een middel om verwachtingen te bespreken met elkaar, maar ook met ons als verloskundigen. Halverwege de zwangerschap vragen wij jullie na te denken over de bevalling en een bevalplan in te vullen. Wij printen deze voor jullie uit, je kunt hem dan samen invullen en later zullen we deze uitgebreid met jullie bespreken. Mocht je alvast een voorbeeld willen zien, kijk dan op http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/ Mocht de bevalling om een bepaalde reden toch medisch worden, kan er door middel van dit plan zoveel mogelijk rekening gehouden worden met jullie behoeften.
  • Beladvies
    Wij staan als verloskundigen voor een individueel zorgplan op maat, wij zullen dan ook het beladvies voor ieder koppel aanpassen aan de wensen en behoeften. Daarbij houden we ook rekening met de voorgeschiedenis en of er sprake is van een eerste bevalling of niet. Het algemene advies luidt als volgt: Je belt ons op het moment dat je – een uur lang weeën hebt om de 3-5 minuten; – vliezen breken en het hoofdje is niet ingedaald (dit benoemen wij indien dit het geval is) Ga dan liggen en bel ons direct; – vliezen breken en het vruchtwater niet helder is, maar bruin of groen; – je kindje niet goed voelt bewegen; – je zorgen maakt; – je ruim bloedverlies hebt.
Bevallen
bottom of page