top of page
https://www.liefdevastgelegd.nl

Anticonceptie

Wanneer je weer toe bent aan vrijen verschilt per vrouw. Luister naar je gevoel en neem de tijd die je nodig hebt om eerst te herstellen.

Het is belangrijk om te weten dat je vier weken na de bevalling alweer vruchtbaar kunt zijn. Bij de één komt de menstruatie alweer vlot op gang, bij de ander duurt dit langer. Omdat je vòòr je eerste menstruatie je eisprong hebt, weet je nooit vooraf wanneer je weer vruchtbaar bent. Als je niet het risico wil lopen direct opnieuw zwanger te worden, is het verstandig na te denken over anticonceptie.

Vruchtbaarheid na de bevalling ​

Er zijn verschillende mogelijkheden rondom geboorteplanning. Elk koppel heeft hierbij andere wensen. Tijdens de kraamweek en bij de nacontrole, is er indien gewenst ruim de tijd om hierover in gesprek te gaan en eventuele vragen of onduidelijkheden te beantwoorden.

Wil je je alvast inlezen in de mogelijkheden die er zijn? Klik dan op onderstaande link voor zowel hormonale, hormoonvrije als de natuurlijke methoden: http://www.deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/92/anticonceptiemiddelen/

Volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen, maar niet uitsluiten!

Spiraal plaatsen

Voorschrijven van anticonceptie en het plaatsen van een spiraal

Weet dat wij beiden bevoegd zijn de anticonceptiepil en/of een spiraaltje voor te schrijven. We plaatsen zelf spiraaltjes in onze praktijkruimte. Je hoeft hiervoor dus niet naar de gynaecoloog of huisarts. Ook als je niet bekend bent bij ons in de praktijk kunnen we een spiraaltje plaatsen. Meld je dan aan via e-mail, laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug. Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (bijvoorbeeld Mirena).

T-Safe-hand-rechtop-branded-uai-720x682.jpg

Hormoonvrij spiraal

 

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Mocht er onverhoopt toch een bevruchting plaatsvinden wordt het baarmoederslijmvlies niet opgebouwd, waardoor er geen innesteling kan plaatsvinden.

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen,  bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraaltje behoudt je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langdurigere en/of hevigere menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen.

Het koperspiraaltje dien je met een recept die je van ons krijgt af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraaltje kost zo’n €69,-.

Hormoonhoudend spiraal

 

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk.

De hormoonspiraal kan een eisprong onderdrukken. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. Mocht het toch tot een bevruchting komen, kan deze zich niet innestelen, omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd.

Het hormoonspiraal spiraaltje is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 6 jaar. Uiteraard kan je de hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina.

Het Mirena spiraaltje dien je met een recept die je van ons krijgt af te halen bij de apotheek. Het Mirena spiraalt kost zo’n €170,-.

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje worden in vrijwel alle gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten van het spiraal zelf worden vaak niet vergoed.

Spiraal plaatsing

De plaatsing duurt in zijn geheel ongeveer 30 minuten. We nemen rustig de tijd alles vooraf uit te leggen en zullen de plaatsing uitvoeren op jouw tempo. Het inbrengen van het spiraaltje zelf duurt enkele minuten. Tijdens en na de plaatsing kun je wat menstruatiepijn hebben. Om deze reden adviseren wij je ongeveer een uur vooraf twee tabletten paracetamol van 500 mg in te nemen.

Nacontrole

6 weken na de plaatsing krijg je een nacontrole en bespreken we of  er nog bijzonderheden zijn. Neem eerder contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Na de bevalling

Een spiraaltje kan vanaf 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing last krijgt van buikpijn of een zeurend gevoel in je onderbuik. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Na 3 maanden herstelt dit zich gewoonlijk weer.

Spiraal plaatsen
bottom of page